27.12.12

Prosjekt 2013: Sigrid Undset

Hva? I 2013 har jeg alle intensjoner om å lese en saftig dose Sigrid Undset. Edit: I 2013 ønsker jeg å lese mer av Sigrid Undset.


Hvorfor? Hittil i mitt liv har jeg lest skammelig lite av Sigrid Undset.

Sikker? Ja. Og det er ingen grunn til å lese skammelig lite av Sigrid Undset. Ellikken elsker Sigrid Undset.

- Ja menn, da funker kanskje forsettet da?

- Amen.
Listen over litteratur av og om femhundrekronersdronninga er uhemmet kopiert fra Wikipedia. Jeg har verken håp, tro eller ønske om å lese alt som listes opp. – Men noe, ja noe skal jeg få lest.



Bibliografi

1907: Fru Marta Oulie (roman) (omtale)
1908: Den lykkelige alder (noveller)
1909: Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis (roman)
1910: Ungdom (lyrikk)
1911: Jenny (roman) (omtale)
1912: Fattige skjebner(noveller)
1914: Våren (roman)
1915: Fortellinger om Kong Artur og ridderne av Det runde bord (Thomas Malorys Le Morte d'Arthur)
1917: Splinten av troldspeilet (roman) (omtale)
1917: Tre søstre (essays)
1918: De kloge jomfruer (noveller)
1919: Et kvindesynspunkt (essays)
1920–22: Kristin Lavransdatter: Kransen, Husfrue og Korset (triologi) (omtale)
1921: Vårskyer (noveller) (omtale)
1925: Sankt Halvards liv, død og jærtegn
1925: Olav Audunssøn i Hestviken (roman)
1927: Olav Audunssøn og hans barn (roman)
1927: Katholsk propaganda (essays)
1929: Gymnadenia (romaner)
1929: Etapper (essays)
1930: Den brændende busk (roman)
1930: Hellig Olav, Norges konge (hagiografi)
1932: Ida Elisabeth (roman)
1933: Etapper. Ny række (essays)
1933: To europeiske helgener
1934: Elleve aar (selvbiografisk roman)
1936: Den trofaste hustru (roman)
1937: Norske helgener (hagiografi)
1938: Selvportretter og landskapsbileder (historie)
1939: Madame Dorthea (roman)
1939: Klosterliv – På pilegrimsferd – Sognekirken (i «Norsk kulturhistorie II»)
1943: Sigurd and his brave companions. A tale of medieval Norway (barnebok)
1945: Tilbake til fremtiden (memoarer)
1947: Lykkelige dager (memoarer)

Posthume utgivelser

1951: Caterina av Siena (hagiografi)
1952: Artikler og taler fra krigstiden (essays)
1955: Sigurd og hans tapre venner (roman)
1957: Sten Steensen Blicher (kulturhistorie)
1968: I grålysningen (roman)
1972: Østenfor sol og vestenfor måne (barnebok)
1973: Prinsessene i Berget det blå (barnebok)
1979: Kjære Dea (brev)
1992: Fred på jorden (noveller)
Biografier

Gidske Anderson: Sigrid Undset, et liv
Vigdis Bjørkøy: Sigrid Undset. Biografi
Bernt T. Oftestad: Sigrid Undset, modernitet og katolisisme
Anne B. Ragde: Sigrid Undset, ogsaa en ung pige
Oddvar Rakeng: Bjerkebæk – fra dikterhjem og bohemhule til museum
Nan Bentzen Skille: Innenfor gjerdet. Hos Sigrid Undset på Bjerkebæk
Nan Bentzen Skille: Inside the Gate. Sigrid Undset's Life at Bjerkebæk
Sigrun Slapgard: Dikterdronningen Sigrid Undset
Tordis Ørjasæter: Menneskenes hjerter. Sigrid Undset - en livshistorie


- Og om noen skulle lure: Leste bøker er markert med rødt. Lykke til, Ellikken!

10 kommentarer:

Anita Ness sa...

Jeg har lest skammelig lite av Sigrid Undset selv, selv om jeg er stor fan av henne. Jeg har lest Jenny og biografien av Tordis Ørjasæter, og jeg har mange minner fra Kristin Lavransdatter. Jeg har Slapgårds biografi stående i hylla og flere Undsetbøker, og jeg ble helt bergtatt av å besøke museet, hjemmet hennes , på Lillehammer for noen få år siden.

Så kanskje skal jeg også satse på å få lest i alle fall et par Undsetbøker neste år.::) Takk for inpirasjon.:)

Pia sa...

Så flott prosjekt :) Jeg har selv SIgrid Undset på leselista mi for 2013, av den enkle grunn at jeg aldri har lest noenting av henne (annet enn utdrag fra Kristin Lavransdatter i norskbøkene, men det teller ikke!) jeg er norsklærer, og jeg skammer meg ... *rødme*
Kanskje jeg skal prøve meg på Jenny også?
Lykke til, og kos deg med bøkene :)

Gå gjerne inn og les en av mine utfordringer:
http://piaskulturkrok.blogspot.no/2012/12/the-off-shelf-challenge-2013.html

Klem fra Pia

Melusine sa...

Sigrid Undset! helt og holdent udiskutabelt en av mine favoritter.
Nå har jeg lest de fleste romanene, men skulle gjerne lest noen av biografiene.

Kos deg med lesingen :)

Haruhi sa...

Prosjekt Sigrid & Selma i 2012 gikk ikke så fryktelig bra (tre lest av Sigrid, og det er alt! I løpet av livet). Lurer på om jeg må overføre målet, eller om jeg får lest mer uten. Heier uansett på deg, og regner med masse motivasjon!

ellikken sa...

Anita: Var på Lillehammer på firmatur for noen år siden, tettpakket program etc, men en av mine kollegaer smatt unna for å besøke Bjerkebæk. Jeg angrer den dag i dag at jeg ikke benyttet meg av muligheten og hennes ganske unike Undset-kjennskap. Kanskje jeg tar turen i 2013?

Pia: iiiiiiiiiih! Ikke en eneste bok? Synd for deg, påenmåtebra for meg :) Gleder meg til å lese hva du syns om bøkene...!

Melusine: Woah, you're my heroine! Og du? Et tips: Slapgård tror jeg er safest.

Haruhu: *fnis* Sammen er vi sterke, ja visst er vi det!

Melusine sa...

Jeg slo opp på google og fant "Dikterdronningen" av Sigrun Slapgard. Herved notert :)

Lena sa...

Jeg har også lest skammelig lite, kun Fru Marta Oulie og biografien av Sigrun Slapgard. Jeg henger meg på!

Amanda sa...

Lykke til! Sigrid Undset er helt fantastisk! Selv om jeg burde ha lest mer av henne selv..

ellikken sa...

Jippi, jo flere jo bedre! Jeg starter året med et smell ved å ikke lese Undset-roman. (Men akk så bra boken jeg leser er...!)

Ingun Kleppan sa...

Hei oppdaget denne fanen og jeg elsker også Sigrid Undset. Jeg er med i ei kunstnergruppe hvor vi har et stolprosjekt. Der er hun med som en av mine kvinner. Ta en kikk på det her:
http://ingunkleppan.blogspot.no/2013/09/sigrid-undset-1882-1949-norsk-forfatter.html
Jeg har også laget smykke til Jenny. som du finner under fanen kvinneskikkelser på Ingun Kleppan